niedziela, 25 października 2009

przepis - Wino z rodzynek

Rodzynki, jako suszone winogrona wydają wina nie ustępujące jakością winom gronowym. Stanowią znakomity i wdzięczny materiał na wina domowe. Jeden kilogram rodzynek zawiera około pół kilograma cukru i nie można o tym zapomnieć przy ustalaniu składu nastawu.
Rodzynki przed użyciem należy przepłukać wrzątkiem, posiekać, zalać 1/3 przepisanej letniej wody i po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży [jeśli nie mamy drożdży, to zalewamy rodzynki wodą letnią i korzystamy z drożdży żyjących na skórce rodzynek] - po 1 dniu przecedzić. Na wytłoczyny znowu nalać 1/3 wody tym razem koniecznie letniej, po dniu przecedzić, i nalać na miazgę ostatnią część letniej wody. Po dniu przecedzić i w uzyskanej wodzie rozpuścić przepisaną ilość cukru. Dodać kwasku cytrynowego i fermentować.

Moc............12%....16%....17%
rodzynki kg..1,0....1,5....2,0
Cukier kg.....1,5....2,0....2,5
Woda l........9,0....9,3....9,5
kwasek g......40.....40.....40

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz