piątek, 23 października 2009

W20091023 pomarańcza

sok 100% Hortex 3,49/1L - pomiar:11-12*Blg - węglowodany 9g/100ml - dla porównania
sok 100% vitafit Lidl 12L/19,08PLN = 1,59PLN/1L - pomiar:11-12*Blg - węglowodany w tym cukry 8,3g/100ml
drożdże+pożywka tokay [7g multimex.pl] - 3,60PLN/2
cukier 2,3kg x 2,99=6,88PLN

cel:16% 275g/L - jest: 10L*83g/L=830g/L - ma być: 10L*275g/L=2750g/L
cukier: 2750-830=1920 dodaj [objętość cukru 1,9kg/1,6=1,19L] porcje: 0,77+0,77+0,36
-
20091023 MD 0,3L sok 3,5g tokay + szczypta pożywki - słabo się robi ... lepiej robić na wodzie+cukier

20091028 w 1Lsoku rozpuszczam 0,77kg cukru [1/3 całości] i po schłodzeniu dodaje do butli w której jest już 9Lsoku - czyli razem 10L soku plus 0,77kg cukru i na koniec MD i rurka - wartość 18blg nastawu

20091029 zaczęło 'pukać' temperatura 20*C - widać bąbelki na powierzchni

20091130 puka co kilka sekund - na powierzchni jest piana

20091101 przestało pukać - wartość 0blg nastawu przed - dodaje 0,77kg cukru - wartość 6blg nastawu po dodaniu cukru - 3,5g pożywki

20091104 przestało pukać - wartość 0blg nastawu przed - dodaje 0,45kg cukru - wartość 5blg nastawu po dodaniu cukru

20091105 nie puka ale na powierzchni widać pęcherzyki

20091116 nie widać pęcherzyków

20091201 ściąganie do fermentacji cichej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz